Szoclámpás

Színes szagos társadalom..

Hirdetés

Szoclámpás

Multimédiás eszközökkel társadalmi és szociális szakmai kérdésekről!

Minek nevezzelek?

2015.10.07. - Szoclámpás Szólj hozzá!

majdnem_100as.jpg

Hogyan hívjuk ezeket az embereket? 

"Dilis, Elmebeteg, Különcök, Elmezavarodott, Kezelt, Furabogár, Pszichiátriai kezelt, Ellátott, Fogyatékkal élő,  Leszázalékolt, Hátrányos helyzetűek,  Pszichésen sérült emberek, Depressziós, Pszichiátriai eset, zseni, Pszichiátriai beteg, Gondozott, Ápoltak, Kattyos, Betegek, Skizofrén, Pszichés beteg, zokni vagy nem zokni, Pszichésen terhelt ember,  Mentális sérült, Hebefrén, Sérült, Bolond, Lelki beteg, Művészlélek, Kiszámíthatatlan ember, Tudat módosult ember, Kívülálló, Hülye,  Szerencsétlen emberek, Őrült, Nem százas, Szegények, Lakók, Elfekvős, Elmegondozott, Érdekes emberek, Pszichiátriát megjárt ember, Idegbeteg, Normális, Szellemileg leépült Pánikbeteg, Nem normális, Kretén, Krónikus pszichiátriai beteg, Dinka, Csodabogár" (idézetek a kutatási anyagainkból)

 

Az elnevezés meghatározhatja, ők hogyan tekintenek önmagukra, illetve mások hogyan tekintenek rájuk, hol a helyük a társadalomban, a közösségben. Önmeghatározásuk és stigmatizáltságuk alapja lehet. Kutatásunkban különböző szereplőkkel beszélgettünk: érintettekkel, szociális és egészségügyi szakmában dolgozókkal és helyi lakosokkal is. Számtalan elnevezés megjelent.

A leggyakoribbak:

 halmazok.jpg

Azt tapasztaltuk, hogy a lakosság szóhasználata a legsokfélébb. Maguk az érintettek pedig jellemzően a mások által mondottak alapján határozták meg önmagukat. A szakemberek a szakmájukban hivatalos kifejezéseket alkalmazzák.

"Ilyen elme, nem tudom, pszichiátriai problémát mondanak, hogy olyan bajom van." (érintett, szociális otthon)

 

"  Ja, aszonta az egyik koma – hajléktalan volt – aztán a, leültünk a padra, és mondta ez a koma, hogy ezek bolondok, ezek a szociális otthonból gyüttek." (érintett, szociális otthon)

 

"Ápoló férfi betegszobában mindenkit Janikának meg Karcsikának hív, bár szemre mindenki túl van már a hatvanon" (napi napló, résztvevő megfigyelés a szociális otthonban)

 

"Ápolók is kedvesek, de lehet csak azért, mert meg van mondva nekik, hogy mentális sérültekkel kedvesek legyenek" (érintett, pszichiátriai gondozó váró)"

 

"Gondozásban lévő olyan, mint átlagember, de állandó felügyelettel, beteg mert beteg." (lakossági interjú)

 

 "Részeg bolond fölébred, rátámad, tévében is ez van." (lakossági interjú)

 

„Ha olyan úgyse engedik ki, aki a repülőt nekivezette az Alpoknak az is kattyos volt, nem félek tőlük.” (lakossági interjú)

 

Lehet mozgássérült, szellemi, beszédfogyatékos, gyenge idegzetű, de ha ordibál meg kiabál meg skizofrén az nem jó. (lakossági interjú)

 

Minden hülye valamiben jó is és minden zseni valamiben rossz is. Van, akit nem kezelnek és mégis hülye. Lehet, hogy nem százas, de mégis elvan valaki. (lakossági interjú)

 

„Szerencsétlenek voltak inkább, mint dühöngő őrültek.” (lakossági interjú)

 

„Lehet, hogy én is kattant vagyok, csak nem veszem észre.” (lakossági interjú)

 

„Sok sérült ember együtt elég szomorú látvány.” (lakossági interjú)

 

„Ő itt lévő embereket betegnek tartja. Mondja nem lakó, nem ellátott, hanem beteg. Ez ugyanolyan, mint cukorbetegség, rák, fogadják el, legyenek reálisak. Nem a valóságban vannak. (Napi napló, szociális otthon, dolgozó)

 

"Én normális vagyok, csak menni akarok." (érintett, pszichiátriai otthon)

 

"„Betegek, elveszettek.” (szociális otthon, dolgozó)

 

"Megfogalmazza, hogy ő nem pszichiátriai beteg, hanem neki neurológiai problémája van. Ő író, költő, de lerobbant és azóta eltűnt a múzsa." (érintett, pszichiátriai gondozó, napi napló)

 

" Azt mondtam a pszichiáternek, hogy nem vagyok beteg, skizofrén, pánik beteg, betegség tudat, nem szeretem ezt a besorolást, mert úgy elválasztja az embereket a társadalomtól." (érintett, szociális otthon)

 

„Hát, be kell állítani a gyógyszert, a szellemileg leépültek, azok éjjel bolyonganak, meg nyugtalanok, téveszméket hangoztatnak, meglopatásos, megfigyeltetéses, satöbbi, ezek szoktak lenni a fő téveszmék. És akkor azok azért kerülnek oda. Az is egy paranoia jóformán, csak az egy szenilis paranoia. Idős, igen, és akkor, ha vannak a nagy pszichiátriai kórképek, pszichózisok, skizofrénia is ugye abba benne van.” (pszichiáter)

 

"Olyan betegek voltak itt, ilyen kretének.. Hát most is betegek, csak most jók a gyógyszerek." (dolgozó, szociális otthon)

 

„Így van leírva, az a krónikus – a krónikus az azt jelenti, hogy gyógyíthatatlan – krónikus pszichiátriai beteg vehető fel, aki önálló életvitelre képtelen.” (dolgozó, szociális otthon)

 

Napjainkban a fogyatékosság témakörében megjelenő nemzetközi és hazai szakmai dokumentumokban egyre nagyobb teret nyer az emberi jogi szemléletet tükröző pszicho-szociális fogyatékossággal élő személy kifejezés. Ezt a fogalmat a kutatásunk során azonban senki sem használta.

Anna és Zsuzsi: Minek nevezzelek: Kutatásunkban alapvetően két elnevezést használunk, őrült és pszichiátriai betegnek diagnosztizált. Miért épp őrült? Egy olyan kifejezést kerestünk, ami a hétköznapokban is használatos, pozitív és negatív értékek is kapcsolódhatnak hozzá és egyik szakma által sem dominált. „A hétköznapokban én az őrült, őrület kifejezést rendszeresen használom, amikor valami vagy nagyon jó, vagy nagyon rossz, vagy nagyon más, de valami nagyon nagyon…” (Anna) „A barátaim szokták néha nekem mondani, hogy őrült ötleteim vannak. Pl. ősszel avar kupacba ugrálás és aztán a vége általában az, hogy együtt ugrálunk és őrülünk meg.” (Zsuzsi)

Miért épp pszichiátriai betegnek diagnosztizált?   A pszichiátriai beteg a domináns, mindenki számára értető, szinte egyeduralkodó társadalmi elnevezés a mai Magyarországon, ezért megkerülhetetlen a használata. A pszichiátriai betegnek diagnosztizált kifejezést használva vizsgálhatóvá válik egy ténylegesen megtörtént esemény és annak következményei az egyén életére, ugyanakkor nem vesszük át a domináns ám erősen értéktelített medikális elnevezést, lehetőséget hagyva arra, hogy az egyén határozhassa meg önmagát. Ez az elnevezés azonban  mégis lehatárolja a kutatást a pszichiátriai keretek közé, a pszichiátriai betegnek diagnosztizáltakra. Ezért mindenképp fontos számunkra egy hétköznapi elnevezés (pl. őrült) használata is.

Kép címe: Majdnem 100-as bolt a vizsgált kisvárosban. Készítette: Kondor Zsuzsa

 

Címkék: őrületkutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://szoclampas.blog.hu/api/trackback/id/tr977937958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása