Szoclámpás

Színes szagos társadalom..

Hirdetés

Szoclámpás

Multimédiás eszközökkel társadalmi és szociális szakmai kérdésekről!

Te felismered? II.

2015.10.28. - Szoclámpás Szólj hozzá!

138_6292.JPG

 

„Szeretek kézimunkázni, csöndben lenni. A csöndet. És nehezen oldódok.” (érintett)

 

„Tulajdonképpen, ha belép a rendelőbe egy beteg, már tudjuk, nem csak én, nyilván, hanem a személyzet is, az asszisztenseim, akik már régóta, évtizedek óta ezzel foglalkoznak, szinte látjuk a beteget, tudjuk a beteget, hogy hova soroljuk, milyen kategóriába.” (egészségügyi dolgozó)

 

"Nővére nem vitte haza sose, azért bolondult meg. De látogatták, hozott neki mindent, de haza nem vitte. Engem se visznek.” (érintett)

 

 „Lóg a taknya, nyála, gyerekes a beszéde.”(lakossági)

 

„A médiában úgy jelennek meg pszichiátriát megjárt emberek, hogy gyilkosok, ölnek, és félni kell tőlük, tőlem is félnek majd. Ezzel mit lehet kezdeni?” (érintett)

 

„Nekem, mint egészségesnek félelemérzet.” (lakosság)

 

„Általában a közvélemény, félnek ezektől a betegektől. Tehát a különcöktől félnek. Van, akinek nagyon nagy az empátiája, segítenek egymásnak, elmegy beszélgetni vele, tudja, hogy segítségre szorul.” (egészségügyi dolgozó)

 

 „Ha csinálsz egy öngyilkosságot a katonaságnál, én láttam ilyet, akkor őt le is szerelték, és bekerült a pszichiátriára. Ha megjátssza valaki..” (lakossági)

 

„Hogyha valami bántja, akkor odamegy hozzád, és akkor elmondja a baját. Vagy éppen látja, hogy te is most egy kicsit olyan kedvetlen vagy, akkor nővérke, mi baj van.” (szociális dolgozó)

 

„Szerencsétlenek voltak inkább, mint dühöngő őrültek.” (lakosság)

 

„Ők is emberek. Pesten egy nagy kórházat bezártak, onnan kiengedett emberek csináltak bonyodalmat. Meggyilkolt valakit egy kiengedett beteg. Az hiba volt, hogy bezárták. Nem tudják kontrollálni. Össze kell gyűjteni őket és egy intézménybe tenni. De akinek átmenetileg van problémája azok nem veszélyesek, de a többit nem szabadna kiengedni!” (lakosság)

 

„A külvilág eseményire, vagy a világ történéseire sokkal inkább ki vannak érzékenyítve a receptoraik.” (szociális dolgozó)

 

„Ők nagyon lent vannak, mindenféle társadalmi szempontból, ha én nem volnék, ezt ki merem jelenteni, ha én nem volnék, a kollégáim nem volnának, nem volna ez az intézet, nem volnának ilyen családiasak, ezek egy héten belül meghalnának.” (szociális dolgozó)

 

„Épp olyan része a biológiai létünknek, mint bármi más. Nyilvánvalóan talán a társadalom picit nehezebben fogadja el a másságot. És ez a másságnak egy speciális esete.” (lakosság)

 

„Itt gyorsan hospitalizálódnak, mi szoktatjuk le őket önállóságról.” (szociális dolgozó)

 

"De énnekem nincsen bajom, mondták, csak magának nincs már lakása, meg helye vagy valami az életbe." (érintett)

 

„Ha nyílik a kapu látni olyat, hogy a járása furcsa, akad a beszéde. Simogatják, fogják egymás kezét, mondják, hogy vedd fel a sapkád. A nő közbeszól, hogy de azt mi is mondjuk már egymásnak. Olyan kis gyerek szinten, hogy tedd fel a sapkát.” (lakosság)

 

„Van olyan lakó, aki 8 nyelven beszél, de ekkora a körme, meg így csorog a nyála. Meg, hogy volt egy fizikus srác, jó anyagi körülmények közül jött, de a szüleinek nem volt rá idejük.” (szociális dolgozó)

 

„Legyenek kint, sétáljanak mozi színház, de jó, ha van kísérő, felismeri helyzetet, tudja, hogyan kell kezelni.” (lakosság)

 

„Szoktam látni őket, sokszor jönnek-mennek. De nem támadnak, meg gusztustalankodnak, nem csinálnak olyat, ami nem fér bele az emberi viselkedésbe.” (lakosság)

 

„Előtte normálisnak látszott, nekem is feltűnt, hogy a rádiója/tévéje mást mondott mint nekünk, mondtam a nejemnek valami nem ok.” (lakosság)

 

Anna: Te felismered? Nem. Azt igen, hogyha valakinek a viselkedése, öltözete nagyon elüt a többségtől, más, mint a többiek. De hogy ki ő, azt nem tudom, míg nem találkozom vele. Emberek, akiket én ismerek, néha jó együtt lenni, néha nem, néha idegesítenek, néha bántanak, néha inspirálóak, néha meg…. úgy mint néha talán én, vagy épp máshogy. Stigma, előítéletek, médiahatás, sokk. Sokan mondták, hogy felismerik az őrültet az utcán, sokan mondták, hogy nem. Van, aki azt gondolja, bárki, akár ő is lehet az.

Kép címe: Shadow on the wall, Képet készítette: Kondor Zsuzsa

Címkék: őrületkutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://szoclampas.blog.hu/api/trackback/id/tr438029288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása