Szoclámpás

Színes szagos társadalom..

Hirdetés

Szoclámpás

Multimédiás eszközökkel társadalmi és szociális szakmai kérdésekről!

„Házszabályok, amik vezérlik az embereket”II.

2016.01.27. - Szoclámpás Szólj hozzá!

dolgozoi_rajz.jpg

„6kor föl kell kelni. Van, aki már fél6kor jön szólni, ápoló. Meg kell jelenni a közös étkezésnél, gyógyszert bevenni.”  (szociális otthon, lakó)

 

„Csak úgy lehet kimenni, hogy kis kártyával, kis fényképes igazolvány. Visszajövünk, vissza kell adni. A portán felírják a nevünket. Fel van írva, hogy mennyi időre mehetünk ki. Reggeli, ebéd, vacsorára vissza kell érni.” (szociális otthon, lakó)

 

Blog bejegyzésünkben folytatjuk egy vidéki bentlakásos pszichiátriai intézmény mindennapjainak bemutatását. A bentlakásos otthonok működése jogilag szabályozott, mindenütt házirendben kell rögzíteni a hétköznapi élet szabályait. A házirendben többek között rögzíteni kell  az intézményből való eltávozás és visszatérés rendjét, a kapcsolattartást, az intézménybe bevihető személyes használati tárgyak körét,  az egyéni és a közösségi vallásgyakorlásra vonatkozó előírásokat.

 

„Ha valaki úgy viselkedik, pokollá tudják tenni az életét. Nem adnak hétvégén pénzt, nem mehet ki, nem kap cigit, nem kap kávét, nem mehet haza családhoz. Többen mondják az ilyet az meg is érdemli. Verekszik pl. kórházba szokták utalni, csúnyán beszél nővérekkel.” (szociális otthon, lakó)

 

„Itt bent szétoszlik a konfliktus, a feszültség, mert ha valaki megeszi valakinek a valamijét, és mindenki letagadja, akkor eloszlik a feszültség.” (szociális otthon, dolgozó)

 

„Vannak, akik nem mehetnek ki. Ápolók vásárolnak neki. (szociális otthon, lakó)

 

„A kimenőgyűlésen elmondják, hogy kik nem mehetnek ki, meg program, hogy milyen program várható, mik a problémáink, ki mennyi pénzt kap, közösen megbeszéljük.” (szociális otthon, lakó)

 

„Az otthonban a lakók között a jövedelmi viszonyok nyomottak, mert keveset dolgozott a lakók többsége.” (szociális otthon, dolgozó)

 

Az általunk kutatott otthonban az összes lakó rendelkezik pszichiátriai diagnózissal, ugyanakkor sokan elsősorban szociális helyzetük miatt élnek itt (nincsen lakóhelyük, nincsenek hozzátartozóik, vagy a hozzátartozóik nem törődnek velük). Magánszférájuk szinte egyáltalán nincs, napjaik nagy részét az otthonban, társaikkal és a dolgozókkal együtt töltik.

 

„Vannak nagy mellényű emberek, hangadók, akik megbízhatatlanok. Nem takarítana, lerészegedne és elkóborolna, ha magára lenne hagyva.” (szociális otthon, dolgozó)

 

„Hogyha megyünk munkába, akkor együtt indulunk munkába, reggel, amikor felkelünk, akkor mindig mondjuk egymásnak, hogy ágyazzunk be, indul a nap.” (szociális otthon, lakó)

 

 „Nőnapon is ott voltam, kaptam süteményt. Fölköszöntöttek a fiúk, aranyosak voltak! Szépen elegánsan felöltözve megköszöntöttek minket.” (szociális otthon, lakó)

 

„Eszünk, fekszünk. Sajnos TV itt sincs, így elég unalmas, meg hosszúak a napok. Hát, aztán döglünk az ágyban. Keresztrejtvényem volt, de már most az sincs. Elvagyok itt, mint a kotlós.” (szociális otthon, lakó)

 

„Idehozzák, tessék itt a gyógyszer. Kész, ennyi. Nem ülnek le beszélgetni. De hát jó, nem is, nem az a dolguk, biztos.” (szociális otthon, lakó)

 

Zsuzsi szerint: A bentlakásos szociális intézmények korábban (1993 előtt) az egészségügyhöz tartoztak, ennek maradványai manapság is erősen meglátszódnak a pszichiátriai otthonokon pl. fehér köpeny, döntően ápolók, nővérek. Szociális szakemberek csak kis számban fordulnak elő. Döntően az intézmény tevékenysége az ápolási feladatra fókuszál.

 

Anna szerint: Az otthonok egy külön kis világot alkotnak, várost a városban. Jellemzően úgy vannak kialakítva, hogy a lakóknak ne kelljen elhagyniuk az otthon területét. Vajon mi lehet ennek az oka?

 

Kép: Dolgozói fókuszcsoport egy pszichiátriai otthonban

Címkék: őrületkutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://szoclampas.blog.hu/api/trackback/id/tr898321258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása