Szoclámpás

Színes szagos társadalom..

Hirdetés

Szoclámpás

Multimédiás eszközökkel társadalmi és szociális szakmai kérdésekről!

Őrületkutatásunkról

2015.09.30. - Szoclámpás Szólj hozzá!


dr_negysi_laszlo_ut_es_csongradi_sarok.jpg
 MI az őrület?

Betegség, állapot, másság, deviancia, zavaróság, zavartság?

Mit gondolnak erről maguk az érintettek, a pszichiátriai betegnek diagnosztizáltak és mások, a normálisok, az egészségesek?

Hol a határ normális és nem normális között, és kinek van joga, hatalma meghúzni ezt a határt?

Tényleg ön-és közveszélyesek ezek az emberek?

Egyáltalán mennyire látható az őrület, az őrültek a hétköznapokban?

Hol a helyük a társadalomban, a közösségben?

Kik ők? Őrültek, bolondok,betegek? Veszélyes, kiszámíthatatlan, együttélésre alkalmatlan vagy beteg, önállótlan, sajnálatra és segítségre méltó emberek?

Ismerünk-e őrülteket?

Esetleg bennünk is ott van az őrület? A lelki válság, a krízis, a más tudatállapot, a rosszkedv, a gyász mikortól kezdve nem normális?

Egy kutatás, ami megpróbál választ találni ezekre a kérdésekre, s egy oldal, ami megpróbálja összefoglalni a kutatás legfontosabb eredményeit.

A kutatásról bővebben és tudományosabban..

 

Mi úgy gondoljuk, hogy..

Az őrület nem csak egy szűk csoportot érint, hanem jelen van a mindennapjainkban, a hétköznapi őrülteinkben is. Ezért szeretnénk erről a témáról közérthető nyelven is beszélni, minket erősen foglalkoztató kérdéseket felvetve. Ugyanakkor semmi esetre sem gondoljuk azt, hogy kizárólag egy jó válasz létezne, hogy a mi nézőpontunk a legeslegjobb. Ezért célunk a különböző álláspontok, versengő szemléletek bemutatása. Erre törekszünk a blogon és a kutatásunk során is.

 

Anna (Légmán Anna, szociológus) és az őrület: Mit lehet a mássággal kezdeni? Őrült romanticizálása, beteggé nyilvánítása, büntetése, felmentése? Mi az a másság, amit már nem bírunk elviselni? Önmagunk és a másik elfogadása, felvállalása, elfojtása, kontrollálása? Meddig vonzó a másság és mikortól riasztó?

 

Zsuzsi (Kondor Zsuzsa, szociális munkás és szociálpolitikus) és az őrület: Hol húzódik a normalitás abnormalitás határa? Miért tabusítjuk? Miért rejtjük el? Hova rejtjük? Bezárjuk vagy kizárjuk? Miben mások, mint én? Miben vagyok én más?

 

Kép címe: A vizsgált kis város egyik utcája. Készítette: Kondor Zsuzsa

Címkék: őrületkutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://szoclampas.blog.hu/api/trackback/id/tr417871834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása