Szoclámpás

Színes szagos társadalom..

Hirdetés

Szoclámpás

Multimédiás eszközökkel társadalmi és szociális szakmai kérdésekről!

„Az otthon, csak az otthon”

2016.01.14. - Szoclámpás Szólj hozzá!

otthon_rajzolat.jpg
Blog bejegyzésünkben azt vizsgáljuk, hogy egy nagy bentlakásos pszichiátriai otthon mit jelent az ott lakók, a dolgozók és a helyi lakosok számára.

 

 „Jól ellátnak, de az otthon csak az otthon, itt sincs semmim sem, egy rádióm, de kifogyott belőle az elem.” (szociális otthon, lakó)

 

„Ha én nem volnék, a kollégáim nem volnának, nem volna ez az intézet, nem volnának ilyen családiasak, ezek egy héten belül meghalnának.” (szociális otthon, dolgozó)

 

„Bezártság, kényszer, alkalmazkodás, új emberek között való részvétel, a barátom, mint egy pozitívum.” (szociális otthon, lakó)

 

„Én jól érzem itt magamat, el vagyunk látva, ebéddel, tiszta ruhával, mosnak ránk, nem vagyok egyedül.” (szociális otthon, lakó)

 

„Nagyon jó, hogy megszűntetik a hálós ágyakat, úgysem volt belőle elég. Bocsánat. Mi már régóta ebben dolgozunk.” (szociális otthon, dolgozó)

 

„Nekik is vannak érzéseik, nem csak esznek, isznak, szarnak, meg fürdetni kell őket.” (szociális otthon, dolgozó)

 

„Vannak jó ápolónők, ha bekerülnék, akkor ilyenek kezébe kerülnék, a csinosakéba. Majd kérek teát meg kacsát és a kedves nővérek majd kezelnek.” (lakosság)

 

A pszichiátriai betegek otthonába jogszabály (1997./CLIV. Tv.) szerint olyan krónikus pszichiátriai betegnek diagnosztizált ember vehető fel, aki nem ön-és közveszélyes és önellátására segítséggel sem képes. Az otthonok feladata, hogy ellássa, gondozza az ide kerülőket, többnyire egészen életük végéig, hiszen jellemzően az otthonok a pszichiátriai beteg karrier végállomását jelentik.   A szocializmusban létrejövő pszichiátriai betegek otthonai többnyire a városoktól messze lévő, határszéli településeken üzemelnek.

 

A 2011-es Népszámlálás adatai szerint a mentálisan sérült személyek száma Magyarországon 46 265 fő volt.  2011-ben 18,98%-uk (8 785 fő) élt pszichiátriai betegek tartós ellátásában. A Magyarországon működő legnagyobb pszichiátriai betegek otthonában több mint 700 fő él. Az általunk vizsgált kisváros intézetében közel 100 fő él.

 

„Mi kicsi intézetnek számítunk.” (szociális otthon, dolgozó)

 

„Itt is vannak súlyosak, csak egyszerűen jobban meg tudjuk fogni, jobban odafigyelünk, de három-négyszáz ember, hiába vannak többen, nem tudod átlátni őket. Én legalábbis mindenkivel találkozom egy nap. Mindegyik beteggel.” (szociális otthon, dolgozó)

 

 „Nem rossz az otthon. Vannak szebbek jobbak.” (szociális otthon, lakó)

 

„Jobb kint, mint bent.” (szociális otthon, lakó)

 

 „Biztonság, rendszeres ellátás, tudok rehab munkán dolgozni, többet keresek, nyugodt körülmények vannak, nem kell a tovajoktól annyira félni.” (szociális otthon, lakó)

 

„Ez egy biztonságos hely, ez a lakóknak is, meg nekünk is.” (szociális otthon, dolgozó)

 

„Ezek az emberek itt jól érzik magukat. Félelem van bennük, hogy mi lesz, ha a puha fészek megszűnik.” (lakosság)

 

„Hogyha valami bántja, akkor odamegy hozzád, és akkor elmondja a baját. Vagy éppen látja, hogy te is most egy kicsit olyan kedvetlen vagy, akkor nővérke, mi baj van.” (szociális otthon, dolgozó)

 

„Olyan otthon kell, ahol munka után pihenni tudok, azt engedek be, akit akarok, nekem ez nem otthon.” (szociális otthon, lakó)

 

„Szerintem mindannyiunknak, hogy a munka, mert ez a legfontosabb, hogy mindannyiunknak van munkahelye, akkor a lakók, ők nekünk a munkaeszközeink tulajdonképpen, tehát durván fogalmazva. Többiek: Elég durva!” (szociális otthon, dolgozó)

 

„Hát elmondanám azt, hogy az ápolók elég készségesek. Valakinek a vérnyomása leesik, vagy a cukra akkor rögtön kapja a segítséget.” (szociális otthon, lakó)

 

 „Otthont ad. Meleg otthont ad.” (szociális otthon, lakó)

 

„Hát, volna sok minden, csak nem árulkodok!” (szociális otthon, lakó)

 

„A fiatalok, van, amelyik szinte már az apjának tekint, akkor tehát az, hogy közvetlen baráti kapcsolat, nem kell mondani sokszor, hogy ezt csináld, azt csináld, aki olyan viszonyban van, akkor azt mondanád neki, ugorj a kútba, öt perc múlva beleugrik.” (szociális otthon, dolgozó)

 

„Az összes rokonságom mind azt mondja, hogy jó helyen vagyok én itt, mert itt biztonságos helyen vagyok, az ellátás minden megvan, csak gyógyulnom kell, és ennyi.” (szociális otthon, lakó)

 

„Az otthon lakói nem adnak beszédtémát. Elég szép, csendbe, szolidan élnek ott.” (lakossági interjú)

 

„Munka, lakók, jókedv.” (szociális otthon, dolgozó)

 

Zsuzsi szerint: Nekem sajnos a Száll a kakukk fészkére című film jut eszembe, ahol leginkább a  dolgozók tűntek félelmetesnek és nem a lakók. Tisztelet a kivételnek! Egy hely, ahol a nő már nem nő, a férfi már nem férfi, nem Katalin, nem János, hanem ők csak betegek, akikkel ennek megfelelően kell bánni.

 

Anna szerint: Nekem a Nagy testvér jut eszembe, aki mindent lát. Folyamatos kontroll, felügyelet, zártság, semmi magánszféra. Teljesen abszurdnak tartom, hogy otthonnak hívják! Nekem ez egyáltalán nem otthon. A másik a láthatóság kérdése. Szinte bármit megtehetnének a bent lévőkkel, mert senki sem tudja, hogy mi zajlik a falakon belül. Az emberek többsége soha nem volt még ilyen intézetben.

 

Rajz: Pszichiátriai otthonban lakó rajza, fókusz csoportos interjú

Címkék: őrületkutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://szoclampas.blog.hu/api/trackback/id/tr408271094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása