Szoclámpás

Színes szagos társadalom..

Hirdetés

Szoclámpás

Multimédiás eszközökkel társadalmi és szociális szakmai kérdésekről!

„Házszabályok, amik vezérlik az embereket I.”

2016.01.20. - Szoclámpás Szólj hozzá!

tiszta_udvar.jpg

„Vannak irodisták meg az ápolók. Külön van női meg férfiosztály. Külön vagyunk szeparálva. Úgy vettem észre, hogy rend uralkodik. Jók a házszabályok, amik vezérlik az embereket. Ami irányítja őket az jó. Vannak éjszakások is, akik be vannak osztva. Mindig más van beosztva.„(szociális otthon, lakó)

 

Blog bejegyzésünkben a pszichiátriai otthonban lakók és dolgozók elbeszélései alapján megpróbáljuk bemutatni, hogy milyen szabályai vannak az együttélésnek az általunk vizsgált kisváros otthonában, hogyan telnek a hétköznapok.

 

 

„Összeülünk este és várjuk fél 8kor a gyógyszerosztást. Majdnem mindenki kap gyógyszert. Van, aki nem, az injekciót kap.” (szociális otthon, lakó)

 

„Fölkelünk, megyek a konyhára, délután hajtogatok. Jók az ápolók, segítőkészek, nincs rájuk panasz. Tömegben segítsük egymást. 5-en vagyunk egy szobában. Jól megvagyok itt.” (szociális otthon, lakó)

 

„Nekem van párom. Ő is itt lakó. Itt nem lehetünk egy szobában. Van intim szoba, akkor mehet az akció. Nekünk minden szerdán meg szombaton. Nekünk föntiek döntötték el, igazgatóság. Volt, hogy simliben. Gyerek ugye nem lehet, mindketten gondnokság alatt vagyunk. Barátnőmnek spirál lett. Nem kell gumi, meg van oldva.” (szociális otthon, lakó)

 

„Én csütörtökön mehetek ki bibliaórára. Pénteken bevásárlás, vasárnap evangélikus templom.” (szociális otthon, lakó)

 

A pszichiátriai betegnek diagnosztizált emberek a legtöbb esetben a bentlakásos intézménybe kerülésük után életük végig ott is maradnak, hosszú éveket, évtizedeket töltenek el ezekben az otthonokban. Az intézmény felügyeli és szervezi az összes ide kerülő életét, az általunk vizsgált otthonban a lakók 95%-a gondnokság alatt áll. A bentlakásos intézményi működésre jellemző, hogy a lakókat elzárják a társadalomtól és együttélésre kényszerítik, a lakóknak nincs elég befolyásuk az életük és az őket érintő döntések felett, az egyéni igényeikkel szemben elsőbbséget élveznek az intézményi szabályok, szükségletek (pl. dolgozói).

 

 „Meg kell mondani, hogy hova megyünk, és hogy mikor érünk vissza. Elmegyünk bevásárolni, ennyi. Kocsmába nem lehet menni. Nem lehet italt behozni, nem lehetne részegen bejönni. Volt, akik berúgtak, és nem engedték ki egy pár hétig. ” (szociális otthon, lakó)

 

„Haza csak úgy lehet menni, hogyha valaki hozzátartozó betelefonál, hogy fogadják otthon. Vagy bejönnek ide érte. Végül is ez is a mi érdekünkben is van. ” (szociális otthon, lakó)

 

„Büntetés alatt állok, meg akartam lépni két hete a családhoz és nem lehet.” (szociális otthon, lakó)

 

„Dolgozunk itt négy óra hosszat, illetve 3-4 óra hosszat, elmegyek, azt minden második nap portás vagyok, olyan, mintha munkahelyen lennék.” (szociális otthon, lakó)

 

„Hogyha ápoló nincs a közelben, akkor nem szabad fürdeni. Elvileg kettőtől ötig kéne fürödni. Gondolom, sokan túl sűrűn mennének pancsikolni és azért kell zárni a fürdőt.” (szociális otthon, lakó)

 

„Délben szokott lenni a borotválkozás, és mondták, hogy nyugodtan meg lehet borotválkozni délután is, hogyha olyan, ha fáradt vagy, vagy valami.” (szociális otthon, lakó)

 

„Én vásárolok a nővérkéknek, lakóknak, rehabos vagyok, ezért kapok 30 ezret, rehabilitációs munkát végzek, vásárlási.. Hát, így vásárlással telik a délelőttöm.” (szociális otthon, lakó)

 

„Hát, úgy körülbelül úgy lássa az ápoló, hogy hát az jobban viselkedik, normálisabb. Hogy azokat külön szobába rakjuk.” (szociális otthon, lakó)

 

„Úgy van az elrendezés, hogy aki jobb állapotú az távolabb van az ápolói szobától és, aki meg rosszabb az közelebb.” (szociális otthon, dolgozó)

 

Anna szerint: Együtt élni mással, másokkal nem mindig egyszerű. Mindig vannak kompromisszumok, alkalmazkodni kell. De jó estben mindenki alakíthat a szabályokon. Számomra az otthonban megdöbbentő volt, hogy még a fürdőszoba használatnak is központilag szabályozott rendje lehet, s a kulcsot el kell kérni az ápolóktól. A fürdőszobaajtó használat közben van, hogy nyitva van, s a folyosón közlekedve látni lehet a meztelenül fürdőket. Van, ahol kilencen laknak egy szobában, ahol székek, asztalok nincsenek. Az otthonban egyedül lenni szinte egyáltalán nem lehet, de látogatót fogadni is nehéz, volt, hogy az ágyukon ülve beszélgettem a lakókkal.

 

Zsuzsi szerint: A család is egy szokások, értékek, normák szerint szerveződő valami. Mondják is, hogy ahány ház annyi szokás, mert ezek a szabályok nagyon sokfélék lehetnek. Szerintem pont ebben rejlik a szépségük. Azt gondolom "jó" esetben a családtagoknak hatásuk lehet a házszabályokra, de vannak nagyon merev szabályok szerint működő helyek is, ahol egy totális intézményhez hasonlóan el lehetnek nyomva a tagok szükségletei. 

 

Képet készítette: Kondor Zsuzsa

Címkék: őrületkutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://szoclampas.blog.hu/api/trackback/id/tr198297088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása